Hrvatskoj od EU čak 10 milijardi eura pomoći, od čega 7,3 milijarde ne moraju vratiti

Čerkez: S ukidanjem mjera samoizolacije trebalo čekati kraj mjeseca


U posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirana su 632 uzorka od čega su dva pozitivna na Covid-19, kazao je na konferenciji za novinare Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

On je dodao da se radi se o slučajevima iz Zeničko-dobojskog kantona.

“Do sada su u Federaciji BiH testirane 33.273 osobe, dok je kod 1.013 osoba potvrđeno da su pozitivni na Covid-19”, rekao je Čerkez.

On je naglasio da je trenutno u FBiH 17 osoba koje se nalaze u bolničkom sistemu liječenja, a nijedna od tih osoba nije na respiratoru.

“Trenutno imamo 95 aktivnih slučajeva zaraze, a broj oporavljenih je 881. Zadržali smo trend, nalazimo se ispod 100 aktivnih slučajeva i možemo procijeniti da je situacija u Federaciji BiH stabilna” naveo je Čerkez.

Čerkez se osvrnuo i na ukidanje mjera obavezne samoizolacije prilikom ulaska državljana Bosne i Hercegovine u zemlju.

“Ovu mjeru je donio Štab civilne zaštite FBiH nakon što je to uradila Republika Srpska. Želim jasno istaći da Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da se trebalo sačekati do kraja mjeseca. Očekuje se dolazak velikog broja građana u BiH tokom praznika. Nećemo moći kontrolirati situaciju i postoji mogućnost ‘unosa’ zaraze”, istakao je Čerkez na današnjoj press konferenciji.

Povezani članci