U Beogradu proglašena vanredna situacija

Policija nasrnula na prosvjednike nedaleko od Bijele kuće


Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu, a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.

Prosvjedi su izbili širom zemlje zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji.

"Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša", izjavio je Trump.

"Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih", poručio je.

U tom je trenu policija u blizini Bijele kuće ispalila suzavac i gumene metke na mirne prosvjednike. Reutersov fotograf Jonathan Ernst svjedočio je nasrtaju policije, uključujući policajce na konjima, na prosvjednike u Parku Lafayette, preko puta predsjedničke rezidencije. Gradonačelnik Washingtona oštro je kritizirao Trumpov odnos prema krizi.

Odvojeno je neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1.200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu.

Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje.

Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.

Nadamo se da s obzirom na pojačane snage Nacionalne garde to neće biti potrebno, kazao je prvi dužnosnik.

"Odluku o slanju vojnika na ulice morao bi u ovom trenutku donijeti predsjednik", dodao je.

Mjere će u ministarstvu pravosuđa koordinirati ministar obrane Mark Esper, načelnik glavnog stožera general Mark Milley i državni odvjetnik William Barr, navodi.

Četvorica policajaca ranjena su u pucnjavi  u St. Louisu  u saveznoj državi Missouri.

"Večeras smo imali četiri službenika pogođena pucnjavom. Prevezeni su u  bolnicu. Svi su svjesni i dišu. Smatra se da njihove ozljede nisu opasne po život ", stoji u policijskoj objavi na Twitteru.

Prosvjedi traju u više gradova. U gradu Kansas prosvjedi su natjerali gradonačelnika da uvede policijski sat i  zatraži pomoć Nacionalne garde Missourija, prenosi BBC.

U Fergusonu, gdje su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma izbili 2014. nakon što je crnog tinejdžera Michaela Browna bijeli policajac ustrijelio i ubio, zgrada policijskog odjela je u nedjelju oštećena i evakuirana.

U američkom gradu Minneapolisu, saveznoj državi Minnesota, nastavljeni su prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Dok je sedmog dana djelimično smanjen broj demonstranata, u nekim velikim gradovima došlo je do nasilja između policije i građana.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val prosvjeda koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne prosvjede, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Chauvin (44) je uhapšen u petak i protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena, ali to nije ublažilo bijes zbog policijske brutalnosti i nasilja. Preostala trojica policajaca, koji su bili umiješani u Floydovu smrt, dobili su otkaz, kao i Chauvin, ali protiv njih nije podiguta optužnica.

Policija i Nacionalna garda danima kontroliraju situaciju na protestima u Minnesoteu gdje su nastavljeni događaji kojim se odaje počast Floydu. 

U saopćenju Udruženja Nacionalne garde Minnesote, snage su u velikoj mjeri ispunile svoje dužnosti i sada će se vratiti svojim kućama.

U New Yorku su sinoć do 23 sata, kada je stupio na snagu policijski sat, trajali prosvjedi.

Prosvjedi koji su mirno počeli u popodnevnim satima, prerasli su u nasilne. Policija je na nekim područjima intervenisala suzavcem. 

Do nasilja je došlo i u Philadelphiji. Povrijeđen je veliki broj osoba. 

Demonstranti zahtijevaju uhićenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima s mjesta događaja kada je Floyd uhapšen.

Subotnji protesti su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 40 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

Floyd je uhićen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao uhićenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. 

federalna.ba/agencije

Povezani članci