Najmanje 20 povrijeđenih u Beogradu, protesti najavljeni i za večeras

Ugovori za mlade sa idejama


Pozitivnu priču bilježimo u Unsko-sanskom kantonu. U Gradskoj upravi Bihaća su potpisani ugovori sa mladim ljudima koji su odlučili svoje ideje provesti u djela putem fondacije Mozaik, ali i uz pomoć novca iz gradskog budžeta.

Potpisani ugovori su korak ka otvaranju računovodstvenog biroa Amara Liđana, diplomiranog ekonomiste koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, ali se odlučio vratiti u svoju domovinu.

AMAR LIĐAN

Planovi su da pokrenem računovodstveni biro gdje ću biti ja direktor vlasnik i zaposliti još jednu osobu pored mene, trentuno se nalazim u Njemačkoj ali planiram se jednog dana vratiti.

Amar je dobio 2000 maraka za otvaranje biroa i mora zaposliti jednu osobu. To je jedan od dva mikrobiznisa koji su podržali fondacija Mozaik putem Omladinske banke i Grad Bihać. Drugi mikrobiznis u kojem će također posao pronaći jedna osoba je 3D Lab.

ŽELjKO PAUKOVIĆ, direktor Omladinske banke Fondacije Mozaik

Ono što je bitno da fondacija Mozaik osim finansijske podrške podržava ne samo mikrobiznise nego i biznise, finansijski savjetodavno konsultantski tako da je nama cilj ne samo investiranje i finansiranje nego i održivost tog biznisa.

Potpisani su i ugovori sa pet neformalnih grupa mladih za njihove projekte.

EMINA HUSKIĆ

Tema našeg projekta su elementarne igre za djecu, naš cilj je da riješimo problem manjka kretanja, smanjenog boravka u prirodi i socijalizacije kod djece, da im pojačamo neke kognitivne sposobnosti.

Prema potpisanom memorandumu, u četiri godine Omladinska banka i Grad Bihać podržat će još 30 projekata mladih i 10 mikrobiznisa. Ovo im je druga godina uspješne saradnje, a konkretno u ovoj godini, drugo potpisivanje ugovora.

ELMEDIN MEHADžIĆ, savjetnik gradonačelnika Bihaća

Saradnja sa fondacijom Mozaik je okrunjena uskoro otvaranjem Haba ovdje u centru grada, prostora gdje će mladi Bihaća moći imati sve usluge za pokretanje start up biznisa a što je još važnije mi smo u budžet osigurali 50.000 upravo za te namjene.

I treći javni poziv će uskoro biti raspisan, a to je prilika za mlade Bišćane da ostvare svoje ideje. U ovoj godini kroz program Omladinske banke podržano je 545 projekata mladih ljudi čija vrijednost iznosi blizu milion maraka a i pokrenuto je 55 mikrobiznisa.


BHRT

Povezani članci