U Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi više od 5000 migranata, a smještajni kapaciteti u prihvatnim centrima su uglavnom popunjeni do posljednjeg mjesta.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

U ovome momentu imamo 2000 migranata koji nemaju smještajnih kapaciteta, mi smo i ranijih godina govorili da je problem u USK problem smještaja da tražimo rasterećenje ali vidimo danas da u ovoj situaciji nemamo ni ministra sigurnosti koji bi se trebao baviti tim pitanjima.

Migranti koji dolaze, krov nad glavom pronalaze u napuštenim objektima ili na ulicama Bihaća – upravo zbog toga, građani Bihaća su zabrinuti.

Sa druge strane, popuštanjem mjera i ponovnim pokretanjem javnog prevoza, autobusima koji dolaze sa teritorija Republike Srpske najčešće putuju migranti koji se usmjeravaju u Federaciju, odnosno na liniju entitetskog razgraničenja. Svakodnevno, iz tog pravca, u u Unsko-sanski kanton dolazi po 200 a nekad čak i više migranata koji su bez hrane, smještaja i osnovnih uvjeta za život.

ALE ŠILJDEDIĆ, glasnogovornik Uprave policije USK

Ja moram reći da nama svi migranti koji dolaze na područje USK dolaze sa područja Republike Srpske – iz pravca Mrkonjić Grada u Ključ, a u posljednje vrijeme iz pravca Novog Grada odnosno Bosanskog Novog na teritoriju Bosanske Krupe. 13:28 14:51 U Banjaluci se samo vrši da tako kažem prekrcavanje i svi na kraju završavaju na području Unsko-sanskog kantona.

Još se ne nazire kraj migrantskoj krizi, a ministar Kljajić je izjavio da prema sadašnjim parametrima kretanja, u ovoj godini se očekuje da će više od 30.000 migranata proći kroz Unsko-sanski kanton, a hoće li Bosna i Hercegovina novi migrantski val dočekati nespremna kao i ranije, ostaje neizvjesno.


BHRT