Najmanje 20 povrijeđenih u Beogradu, protesti najavljeni i za večeras

Bihać dobio StartUp studio

Ekonomija


Nakon Banjaluke i Sarajeva, u partnerstvu s Gradskom upravom, kao znak podrške preduzetnicima i u Bihaću je otvoren StartUp studio.

Nudi prostor za rad i mentore, ali i pravni i računovodstveni tim.StartUp studio nudi i fondove za testiranje prototipa, kapital za određena ulaganja i pristup velikom broju partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.

StartUp studio u Bihaću otvorila je fondacija “Mozaik”, a ovakav vid podrške poduzetnicima primjenjuje se u 65 država svijeta. Mladi ljudi se mogu sastajati, razvijati ideje ali i pokrenuti vlastiti biznis.

ZORAN PULJIĆ, ravnatelj Fondacije “Mozaik”

“Svjetska banka kaže da smo mi druga najkomplikovanija država u Evropi za vođenje biznisa, eh sad kako tim mladim ljudima dati da se registruju pa ih onda prepustiti same sebi. StartUp studio zapravo brine o mladim ljudima i kada kreiraju poslovne ideje i kada rade neke prototipe”.

Fondacija “Mozak” i Grad Bihać mladima žele dati podršku za inovacije, te za razvoj i vođenje StartUp biznisa.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

“Mislim da od ovoga treba praviti nekakvo kultno mjesto mladih poduzetnika koji će ovdje dolaziti i razvijati svoje ideje, koji će raditi i kojima ćemo dati uslove da počnu”.

Almir Ćehić iz Bosanske Krupe je, u partnerstvu s fondacijom Mozaik, 2016. godine pokrenuo vlastiti posao”Sigurna ruka”. On se bavi čišćenjem poslovnih i stambenih prostorija, a pružaju usluge pomoći osobama treće životne dobi.

ALMIR ĆEHIĆ, vlasnik tvrtke

“Kao i kod svakog biznisa bilo je poteškoća, uspona i padova, ali zahvaljujući mentorima iz fondacije Mozaik mi smo to uspjeli sve prevazići i evo danas smo stabilan i uspješan biznis koji zapošljava 10 ljudi”.

Podršku i grant od 2.000 maraka od fondacije “Mozaik” i grada Bihaća dobio je i Aladin Ćemalović, s ciljem da pokrene obrt za 3D printanje.

ALADIN ĆEMALOVIĆ, pokretač mikrobiznisa

“Vidio sam u Velikojj Kladuši i Cazinu da su dva momka pravili to i palo mi je napamet zašto ne bih ustvari ja otvorio 3D printaonu da mogu printati razne dijelove koji su potrebni”.

Fondacija “Mozaik” do sada je podržala 82 društvena biznisa, a čak i nakon prve godine, 88 posto njih uspješno posluje.

bhrt.ba

Povezani članci