Najmanje 20 povrijeđenih u Beogradu, protesti najavljeni i za večeras

Amerikanke se zbog korone sve rjeđe odlučuju na rađanje

BEBE? NE HVALA


Iako se sa zvaničnim proglašenjem pandemije i češćim boravkom u kući, u mnogim zemljama očekivao porast nataliteta, istraživanja su pokazala da se ipak veliki broj Amerikanki odlučio na prolongiranje trudnoće.

Istovremeno, istraživanja pokazuju da je mnogim ženama, u vrijeme pandemije COVID-19, otežan pristup kontracepciji.

“Uvođenjem restriktivnih mjera, u relativno kratkom vremenskom periodu, kriza izazvana pandemijom utjecala je na mišljenje mnogih žena, ali i na njihove odluke u vezi s tim kada bi se željele ostvariti u ulozi majke te koliko djece žele imati”, poručuje naučnica Laura Lindberg.

Oko 2.000 seksualno aktivnih žena učestvovalo je u samom istraživanju, koje je sprovedeno u prvoj sedmici maja, kada se većina njih nalazila u kućnoj izolaciji.

Trećina ispitanica istakla je intenciju prolongiranja trudnoće, ili želju za manjim brojem djece. Kod ispitanica koje su pripadnice određenih manjina, često uslijed finansijskih problema, posebno se uočava težnja za prolongiranjem trudnoće ili želja za manjim brojem djece, dok su mnoge od njih, nebitno kojem sloju društva pripadaju, istakle da se suočavaju s otežanim pristupom kontracepciji. Problemi se, zbog pandemije, javljaju i u momentima kada žene žele zakazati preglede kod ljekara.

Ukoliko žene dugoročno nastave prolongirati trudnoće, Sjedinjene Države se mogu suočiti s novim, poražavajućim trendom - padom nataliteta, zaključuju naučnici.

klix.ba


Povezani članci