Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Mostarska arhitekstica i univerzitetska profesorica učestvovala je u obnovi Starog mosta, ali se živo sjeća i dana njegovog rušenja.

"S Mostom smo odrastali, nije to bio sam spomenik na koji smo odlazili jednom godišnje na neki praznik. Na njemu smo prohodali, dogovarali prve "randese", uživali u njegovoj silueti u sitne noćne sate... I onda jednog dana neko odluči da uništi naš osjećaj za ljepotu i sklad, uništi naša sjećanja, historiju i budućnost. Bila sam u Pragu kada je srušen, sjećam se emocije koja je bila toliko intenzivna i trajala je dugo s različitim intenzitetima - ali pamtim je najviše po tutnjanju moga srca koje je pokušavala da nadjača vijesti koje nisam htjela čuti. Stanje šoka i tu buku pulsa u ušima je zamjenio osjećaj nemoći i neizmjerne tuge, koji su opet prerasli u ljutnju", kazala je.
Prisjeća se kako je još 1991. godine počela studirati arhitekturu, ali u glavi imala viziju da ću u budućnosti projektovati savremene i tehnološki napredne objekte.
"Rušenje Starog mosta i ta moja ljutnja su me kroz studij okrenuli u drugom pravcu. Počela sam izučavati arhitektonsko naslijeđe, iskoristila sam činjenicu da studiram u Pragu, gradu spomeniku, vjerovatno jednom od najboljih primjera kako kao laici ili profesionalci treba da se prema spomenicima ponašamo. Za razlku od nas, opšta kultura Česima nalaže da imaju osnovna znanja o historiji arhitekture, pogotovo u njihovim gradovima, pa su samim tim intenzivno uključeni u sva dešavanja - bilo da se radi o obnovi ili nekim modernim intervencijama. Nisu ignorantni kao mi, sve ih se tiče i riješeni su da svijet naprave boljim barem u svojoj ulici", kaže Popovac.

Nakon povratka iz Praga Maja kreće s manjim rekonstrukcijama većinom u susjedstvu Starog mosta.

"Kada sam dobila posao u firmi ER-BU koja je izvodila radove - moj san je postao java. Posao sam dobila vjerovatno jer se ta moja ljubav, pomalo opsesija - vratiti Most u najboljem svjetlu, bila toliko prepoznatljiva i vidljiva - da nisu imali izbora. Svaki dan rada na Starom mostu mi je otvarao nove vidike, svaki kamen je povećavao moj respekt prema njemu. Mi smo radili po svim pravilima koja nam je UNESCO propisao, koristili smo bukvalno iste materijale i tehnike - ali, za razliku od Hajrudina, imali smo modernu tehnologiju - koja nam se ponekad čak činila i nedovoljna - jer je sama izgradnja bila izuzetno zahtjevna i kompleksna. Svaki dan rada na mostu izazivao je sve veći respekt prema originalnim graditeljima".prisjetila se sretnijih dana od onog kad se srušio.

Popovac konstatira kako je Stari most je danas jedan on najposjećenih UNESCO spomenika u okruženju.

"Srušili smo ga, a on nam je oprostio i danas od Mostara pravi atrakciju. Moramo naučiti da ga cijenimo više, moramo raditi na tome da Stari živi do kraja vremena, a to je moguće samo ako znamo njegovu vrijednost, historiju i ako ga istinski volimo", kazala je za Klix.ba Maja Popovac.

Za mostarskog građanskog aktivistu Marina Bagu rušenje Starog mosta, rušenje bilo koje povijesne baštine je ništa drugo nego barbarski čin.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 133