Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

29 Jan

Bruno Mars zvijezda večeri na dodjeli Grammyja

Američki pjevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Grammy nagrada u New Yorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za "24KMagic", snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pjesmu godine za "That's What I Like".

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodjeli Grammy nagrada i pobjedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Jay Z-ja i Kendrick Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

Večer u kojem su uručivane nagrade je bio novi udarac za hip hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a poslednji put prije 15 godina.

Za Jay Z-ja koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada. Veteran hiphopa koji je već 21 put osvojio Grammy je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruna Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendricka Lamara.

Kendrick Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za "Humble". 

Lamar je također otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere "XXX" sa Bonom iz grupe U2 i grupom mladića obučenim u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma "DAMN" koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD.

Alessia Cara je osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika, i time bila jedina žena izvođač koja je odnijela neku od glavnih nagrada.

Zvijezde kao što su Lady Gaga, Kesha, Lorde i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodijeljene su bendovima u kojima su žene glavni pjevači. 

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje ; "I ja" (MeToo) i "Vrijeme je isteklo" (Time's up).  

Većina izvođača nosili su bijele ruže kada su došli na ceremoniju dodjele nagrada sinoć u NewYorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pjevačica Kesha je moćno izvela svoj singl "Praying" koji svjedoči njenim iskustvom kao žrtve zlostavljanja. 

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri James Corden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Michaela Wolfa "Fire and Fury" o Bijeloj kući s predsjednikom Donaldom Trumpom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hillary Clinton, Trumpova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima 2016.

Svečanost je ove godine umjesto u Los Angelesu, održana u New Yorku, u dvorani Madison Square Garden.

federalna.ba/Beta

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 189