Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Legenda boksa Muhammad Ali preminuo u 74. godini
04 Jun

Legenda boksa Muhammad Ali preminuo u 74. godini

Legenda boksa i jedan od najboljih svjetskih sportista ikada Muhammad Ali preminuo je u 74. godini života.

Prema zvaničnim informacijama glasnogovornika porodice, Muhammad Ali je preminuo u bolnici u Phoenixu gdje je bio smješten prije dva dana zbog problema sa respiratornim organima.

Zdravstveno stanje Muhammada Alija godinama je komplikovala Parkinsonova bolest.

Porodica je saopćila da će Ali biti sahranjen u svom rodnom mjestu u Louisvilleu (Kentucky).

Pravim imenom Cassius Marcellus Clay Junior, Ali je rođen 17. januara 1942. u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky.
 
Ime kojim je stekao svjetsku slavu uzeo je 1964., kada je odlučio prijeći na islam, četiri godine nakon što je postao olimpijski pobjednik u lakoteškoj kategoriji.
 
Te 1964. Ali je postao i svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona, a tri godine nakon promjene imena, izazvao je nove kontroverze - odbio je služiti američkoj vojsci i oštro se usprotivio ratu u Vijetnamu, opravdavajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, a tri godine se nije borio.
 
"Izgledao je kao balerina, ali udarao je jače od svih" 
 
U velikoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza, a jedini je boksač koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji.
 
"On je izgledao kao balerina, ali udarao je jače od svih. Ljudi su ga jednostavno obožavali. Posebno emotivno doživio sam njegovo paljenje olimpijske baklje u Atlanti 1996. Ruke su mu se tresle, mislio sam da neće uspjeti, ali razuvjerio me", rekao je bivši američki predsjednik Bill Clinton, veliki Alijev fan.  
 
Rivalstvo s Frazierom i Thrilla in Manila
 
Rivalstvo njega i Joea Fraziera jedno je od najvećih ikad u sportu. U prve dvije međusobne borbe svaki je ostvario po jednu pobjedu, pa je dogovoren konačan okršaj na Filipinima. Alijeve provokacije obilježile su najavu tog meča, koji je odlučen nakon 14. runde jer Frazieru tim nije dopustio povratak u ring za posljednju rundu.
 
"Ovo je najbliže smrti što sam ikad bio", rekao je Ali nakon pobjede nad najvećim rivalom. 
 
Alija je ugledni Sports Illustrated 1999. godine proglasio sportašem stoljeća, a i u mnogim drugim izborima dobio je nagradu za najboljeg sportaša u istoriji.

index.hr/klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 112