Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Utakmicom Francuska - Rumunija danas počinje EURO 2016
10 Jun

Utakmicom Francuska - Rumunija danas počinje EURO 2016

Na pariškom stadionu “Stade de France” danas će utakmicom Francuska – Rumunija (21 sat, direktan prenos na BHT1) biti otvoreno Evropsko nogometno prvenstvo na kojem će prvi put u historiji učestvovati 24 reprezentacije.

Pored Pariza utakmice EP-a igrat će se u Lensu, Lilu, Lionu, Marseju, Bordou, Nici, Sent Etjenu i Tuluzu.

Na kladionicama u favorite se ubrajaju domaćin Francuska, svjetski prvak Njemačka, branitelj naslova Španija, te Belgija, Engleska i Italija.

U A-grupi će uz Francusku i Rumuniju još igrati Albanija i Švicarska, u B-grupi su Engleska, Rusija, Vels i Slovačka, u C-grupi Njemačka, Ukrajina, Poljska i Sjeverna Irska, u D-grupi Španija, Češka, Turska i Hrvatska, u E-grupi Belgija, Italija, Irska i Švedska, te u F-grupi Portugal, Island, Austrija i Mađarska.

Pobjednik EURO-a dobija 27 miliona eura od UEFA-e

Evropska nogometna federacija će ekipama na EP-u ukupno podijeliti oko 301 milion eura, što je 105 miliona više nego na zadnjem prvenstvu, koje su organizirali Poljska i Ukrajina.

Po osam miliona eura dobile su sve reprezentacije za plasman na prvenstvo. Svaki osvojeni bod u grupnom dijelu takmičenja će vrijediti 500.000 eura, pobjeda milion. Za plasman u osminu finala ekipe će dobiti po 1,5 miliona, u četrtfinale 2,5 miliona, u polufinale četiri miliona eura. Za nastup u finalu reprezentacije će dobiti pet miliona, a osvajanje titule UEFA će pobjedniku donijeti dodatnih osam miliona eura.

Pobjednička reprezentacija ovogodišnjeg evropskog prvenstva mogla bi ukupno osvojiti oko 27 miliona eura.

Na EP-u će se ukupno biti odigrana 51 utakmica, za koje su organizatori rasprodali praktično svih 2,5 miliona ulaznica, uključujući i finale, koje će biti odigrano 10. jula u Parizu.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 79