Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Svečano otvorene 31. Olimpijske igre u Riju: Brazil šalje poruku jedinstva i tolerancije
06 Aug

Svečano otvorene 31. Olimpijske igre u Riju: Brazil šalje poruku jedinstva i tolerancije

Brazilci su priredili spektakularno otvaranje 31. Olimpijskih igara koje će se do 21. avgusta održavati u Rio de Janeiru. Kreativnost reditelja Fernanda Meirellesa kao i ideja da na Olimpijadi nastupi selekcija izbjeglica poslali su toplu poruku cijelom svijetu koji je posmatrao događaj na Maracani.

Reditelj Fernando Meirelles zajedno sa Danielom Thomasom i Andruchom Waddingtonom radio je na sadržaju ceremonije čija su tema bili ekologija, različitost i radost. Raznim scenografijama i tačkama organizatori su u svijet poslali poruku kako trebamo štiti planetu na kojoj živimo, kako trebamo pokazati toleranciju prema različitostima i širiti pozitivizam. Zemlja koju tresu brojne krize ipak je uspjela na sjajan način otvoriti nove olimpijske igre koje se po prvi put održavaju u Južnoj Americi.

Tuka nosio zastavu BiHNa Olimpijadi će učestvovati više od 11.000 sportista iz 206 zemalja uz predstavnike izbjeglica koji će nastupati pod zastavom Olimpijskih igara, a debitovat će Kosovo i Južni Sudan. Takmičenja će biti odigrana u 28 sportova. U odnosu na prethodnu Olimpijadu u Londonu, u Riju će se sportisti takmičiti i u ragbiju 7 i golfu. 

Svi olimpijci su prodefilovali stadionom Maracana, a tim iz Bosne i Hercegovine predvodio je Amel Tuka koji je nosio zastavu. Osim njega BiH u Riju predstavljaju atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, džudistkinja Larisa Cerić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić te streljačica Tatjana Đekanović koja nije prisustvovala ceremoniji otvaranja pošto od 8:30 sati ujutro po brazilskom vremenu (13:30 sati po našem računanju vremena) ima nastup u disciplini vazdušna puška 10m.

Najveći aplauz dobili su tim Brazila i tim izbjeglica koji ukupno broji 10 sportista.

"Drage izbjeglice, morali ste napustiti svoje domove, želimo vam dobrodošlicu"Pretpostavlja se da je otvaranje gledalo tri milijarde ljudi, a na terenu Maracane svoj nastup imalo je 300 plesača, 5.000 volontera i 12.000 upotrijebljenih kostima. Iako je budžet za ceremoniju navodno bio 10 puta manji od budžeta za Olimpijadu u Londonu, ugođaj i poruka bili su sjajni.

"Uvijek vjerujte u snove. Mi ne odustajemo od snova", kazao je predsjednik Olimpijade u Riju Carlos Nuzman, dok je predsjednik Olimpijskog komiteta Thomas Bach kazao: "Svi Brazilci mogu biti ponosni večeras. Za sedam godina uspjeli ste ono što su mnoge generacije samo sanjale. Pretvorili ste Rio de Janeiro u modernu metropolu. Živimo u svijetu gdje sebičnost dobija svoje mjesto. Određeni ljudi misle da su superiorniji u odnosu na ostale. U duhu olimpijske solidarnosti i velikog respekta želimo dobrodošlicu timu izbjeglica. Drage izbjeglice, vi šaljete poruku milionima izbjeglica širom svijeta. Morali ste napustiti svoje domove zbog nasilništva, gladi ili samo zato što ste drugačiji. Na ovoj Olimpijadi ne samo da ćemo tolerisati različitost, nego vas dočekati kao obogaćenje našeg jedinstva i različitosti."

Emotivan govor održao je slavni trkač Kip Keino koji je dobio Olimpijski laurel za doprinos olimpijskim igrama. On je prvi koji je primio ovakvu titulu.

Vanderlei Lima zapalio plamenNakon Keina, na govornicu je stao v.d. predsjednik Brazila Michel Temer koji je izviždan nakon govora.

Potom je uz intoniranje olimpijske himne uslijedilo dizanje olimpijske zastave koju su donijeli Marta Vieira (fudbalerka), Ellen Gracie (prva žena imenovana u Vrhovni sud u Brazilu), Sandra Pires Tavares (odbojkašica na pjesku), Oscar Schmidt (košarkaš), Joaquim Cruz (atletičar), Rosa Celia Pimentel (kardiolog), Torben Grael (penjanje), Emanuel Rego (odbojkaš na pijesku).

Naredni čin bilo je čitanje olimpijske zakletve i naravno na kraju je stiglo paljenje olimpijskog plamena koji je zapalio slavni maratonac Vanderlei Cordeiro de Lima koji je 2004. godine na Olimpijadi u Atini osvojio bronzu. Plamen je donio bivši teniser Gustavo Kuerten koji ga je predao bivšem košarkašu Hortênciju Marcari, a ovaj Limi. Pretpostavljalo se da če Pele zapaliti plamen, ali on zbog povrede kuka nije ni prisustvovao ceremoniji otvaranja.

Organizatori su ovaj put pripremili manji plamen kako bi se što manje zagađivao zrak. Time je poslana poruka o zaštiti planete Zemlje.

Našu zemlju predstavljat će 11 sportista koji će nastupiti u 5 sportova.

Prvog dana takmičenja od naših predstavnika na borilišta izlaze Amina Kajtaz i Tatjana Đekanović, dan kasnije na teren će naši teniseri Mirza Bašić i Damir Džumhur. Amel Tuka, Larisa Cerić i Mihajlo Čeprkalo nastupaju 12. augusta, Lucija Kimani 14. augusta, dok je nastup Hamze Alića, Mesuda Pezera i Kemala Mešića na rasporedu 18. augusta.

klix.ba/federalna.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 187