Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Amel Tuka u polufinalu na 800 metara u Riju
13 Aug

Amel Tuka u polufinalu na 800 metara u Riju

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka plasirao se u polufinale trke na 800 metara na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tuka je jučer istrčao taktički odličnu trku. U svom stilu je bio rezervisan do posljednjih dvjestotinjak metara, a onda je sjajnim finišom osigurao drugo mjesto i siguran plasman u polufinale. Tuka je ostvario vrijeme 1:45,72 minut.

Pobjednik prve kvalifikacione trke u kojoj je trčao bh. atletičar bio je Ayanleh Souleiman iz Džibutija sa vremenom 1:45,48. Osim njih dvojice direktan plasman u polufinale osvajanjem trećeg mjesta osigurao je i Boris Berian iz Sjedinjenih Američkih Država sa vremenom 1:45,87.

Polufinalne trke na rasporedu su 14. augusta nešto iz tri sata iza ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Dvadestpetogodišnji atletičar iz Kaknja u kvalifikacijama, u kojim je učestvovalo 64 takmičara, postavio je četvrto vrijeme.

Bolji od Tuke bili su svjetski rekorder Kenijac David Rudisha (1:45.09), zatim pobjednik grupe u kojoj je trčao naš atletičar - Ayanleh Souleiman iz Džibutija (1:45.48) te Južnoafrikanac Reinhardt van Rensburg  (1:45.67).

U polufinale utrke na 800 m plasirala su se 24 atletičara, po tri prvolasirana takmičara iz sedam kvalifikacionih grupa, te tri atletičara po rezultatima.

Polufinale utrke na 800 m na programu je 14. augusta, a finale 16. augusta. 

-  Trka je bila odlična, plasirao sam se u polufinale, što mi je bio i cilj. Imao sam veoma jaku grupu, bio sam oprezan i kontrolisao sam trku cijelo vrijeme. Zadovoljan sam obzirom da je trka bila prilično rano ujutro  (10 sati po lokalnom vremenu). Čak i na zagrijavanju nas je pratila kiša i bilo je pomalo hladno. Uzimajući sve to u obzir ostvario sam dobro vrijeme - kazao je Tuka.

U polufinalu, koje je na rasporedu u nedjelju rano ujutro (od 3:08 do 3:30 sati), Tuku očekuje znatno teži zadatak.

- U polufinalu ću dati sve od sebe da se što bolje plasiram i zauzmem poziciju za finale - izjavio je Tuka.

On se zahvalio svima u BiH na podršci.  

- Budite i dalje uz nas,  uživajte u našim nastupima, bez obzira koje rezultate napravili, mi svim srcem ovdje predstavljamo svoju Bosnu i Hercegovinu - kazao je Tuka.

federalna.ba/Fena

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 121