Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Zanimljivosti»Hoće li biti kiša ili sunce znaju životinje, mjesec, roštilj i kosa
25 Jun

Hoće li biti kiša ili sunce znaju životinje, mjesec, roštilj i kosa

Suha trava, rumeno jutarnje nebo, jak miris cvijeća i duga na zapadu najavljuju loše vrijeme, no kiša se najpouzdanije predviđa prema kretanju i oblicima oblaka

Crveno je veče, kiše biti neće. Crvena je zora, kiše biti mora, narodna je uzrečica koja objašnjava kako se rumenilom neba predviđa vrijeme. Ustanete li oko izlaska sunca, vrijeme možete prognozirati i prema rosi. Ako je trava suha, veća je mogućnost naoblačenja i jačih povjetaraca, što može rezultirati kišom. No ako je trava rosna, dan će vjerojatno biti lijep. Izreka: "Cvijeće najljepše miriše neposredno prije kiše" posve je točna, navode znalci.

Vlažan zrak, koji se povezuje s kišom, čini mirise prodornijima i intenzivnijima. Vrijeme će uspješno predvidjeti i duga. Atmosferske fronte koje donose nevrijeme uglavnom se kreću od zapada prema istoku, pa duga vidljiva na zapadu upućuje na kišu. S druge strane, duga na istoku prognozira prestanak kiše i skoro razvedravanje.

Prilično točan pokazatelj vremenskih prilika su izgled oblaka i smjerovi u kojima se kreću, ističu stručnjaci. Ako se slojevi oblaka kreću u različitim smjerovima, vrijeme bi se moglo pogoršati. Grudičasti oblaci (kumulusi) povećavaju općenitu mogućnost lošeg vremena, visoki vlaknasti oblaci (cirrrusi), koji izgledaju poput bujica vode, najavljuju loše vrijeme u idućih 36 sati, a "teški" i niski, slojeviti nimbostratusi prethode kiši.

Oluju najavljuje razlika tlakova

Istočni vjetrovi najavljuju približavanje fronti lošeg vremena, a zapadni prognoziraju njihovo raščišćavanje. Snažan vjetar upućuje na velike razlike u tlaku, što je najčešće znak skorog nevremena i oluje.

Po dimu se vidi je li kraj roštilju

Na izletu vrijeme prognozirajte pomoću logorske vatre ili roštilja. Ako se dim vatre nemirno vrti i propada, tlak zraka je nizak, što najavljuje skoru kišu. No ako je dim "miran" i diže se, vrijeme bi trebalo biti lijepo.

Oštar Mjesec - kiša na putu

Ako je Mjesec crvenkast i mutan, u zraku je prašina, što znači da neće biti kiše. Svijetao i oštar Mjesec upućuje na to da je prašinu raščistio nizak tlak, što može značiti da je kiša "na putu". Krug oko Mjeseca upućuje da bi u iduća tri dana mogla pasti kiša.

Kovrčanje kose najavljuje munje

Lišće javora ili hrasta nerijetko se uvija za visoke vlage koja prethodi kiši. I zatvoreni češeri bora prognoziraju kišu, a otvoreni su na suhom zraku. Ljudi vlagu često zamijete po dignutoj i nakovrčanoj kosi.

Maca pere uho, bit će...

Prije kiše životinje se smire, a kukci traže sklonište i nisko lete. Zato i pčele koje ne lete daleko od košnice najavljuju loše vrijeme, a što je muha dosadnija, to je kiša vjerojatnija.

Prema narodnoj predaji, hrane li se ptice za oluje, kišit će dugo, ako ne, slijedi razvedravanje. Lete li visoko u zraku, vrijeme će vjerojatno biti lijepo. Nizak tlak prije nevremena uzrokuje neugodu u ušima ptica te one lete nisko kako bi je ublažile. Na opadanje tlaka zraka upućuje i mnogo ptica poredanih na žicama. Sprema li se oluja s grmljavinom, krave će se smiriti i ležati, a osjećaju li približavanje lošeg vremena, najčešće će se zadržavati u skupinama. Dolazak kiše mačke će često dočekati umivajući se šapicama iza ušiju, a kornjače prije jakih kiša se pokušavaju popeti na više mjesto.

Pauci se skrivaju prije nevremena

Ako pauk odmah ujutro plete mrežu, vrijeme će vjerojatno cijeli dan biti vedro. No ako se skriva ili čak kida paučinu, sprema se oluja.

Krtice podivljaju sprema li se oluja

Kad krtice miruju, vjerojatno će se vrijeme poboljšati, odnosno ostati vedro, a ako "podivljaju", izgledno je da će uskoro kiša.

Čak i žaba bježi prije kiša

U okolici močvara, zbog niskog tlaka, prije oluje šire se neugodni mirisi. Kišu najavljuje i kreketanje žaba te kad se skrivaju ispod lišća.

Kiša se može nanjušiti

Biljke uslijed niskog tlaka zraka otpuštaju otpadne tvari u atmosferu proizvodeći tako miris komposta i najavljujući kišu.

Nema galeba, nema sunca

Neposredno prije kiše mravi će sagraditi vrlo strmo nakošena brdašca, a galebovi će oluju dočekati skriveni u zaklonu.

24sata.hr

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 204