Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Zanimljivosti»Kontroverzna studija: Pretilost beba počeli liječiti u maternici
02 Apr

Kontroverzna studija: Pretilost beba počeli liječiti u maternici

U Velikoj Britaniji borba protiv pretilosti započela je liječenjem djece još u maternici jer je danas sve više trudnica preteško zbog čega se i njihova djeca rađaju pretila

Više od 15 posto trudnica je pretilo, a zbog pretilosti se povisuje rizik od smrti, mrtve novorođenčadi i brojnih drugih komplikacija s trudnoćom, otkrivaju podaci britanskog Ministarstva zdravstva. U suradnji sa Sveučilištem Edinburgh pokrenuli su pokusnu studiju u kojoj su 400 rizičnih trudnica tijekom trudnoće davali lijek protiv dijabetesa metformin, prenosi Daily Mail.

Kako pretile trudnice proizvode više inzulina nego one s normalnom težinom, njihove se bebe rađaju dvostruko veće, a istraživanja pokazuju da velike bebe imaju dvostruko veći rizik od pretilosti u starijoj dobi od onih rođenih s normalnom težinom. Na taj se način pretilost bebe liječi već u maternici, gdje se i formira njezina sklonost kasnijem debljanju, objašnjavaju znanstvenici.

Liječnici koji vode kontroverzni eksperiment kažu da je pretilost među trudnicama dosegla kritičnu razinu te da se mora djelovati da bi se zaštitilo zdravlje nerođene djece. Ako studija bude uspješna i sigurna za zdravlje djeteta i majke, praksa liječenja pretilih trudnica mogla bi se usvojiti u cijelom svijetu u narednih pet godina.

Brojni kritičari liječenja trudnica pilulama za dijabetes protive se davanju nepotrebnih tableta nerođenoj djeci, jer se to stanje može riješiti promjenama u prehrani i redovitom vježbom.

- Postoje dokazi u prilog tome da pretile žene imaju mnogo rizičnije trudnoće, a sve je više takvih trudnica. Ako prije nisu mogle smršavjeti, teško da će to učiniti za vrijeme trudnoće - komentirala je kritike voditeljica eksperimentalne studije Jane Norman.

24sata

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 86