Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Zanimljivosti»Stvari kojih treba da se odreknete kad dobijete djecu
27 Apr

Stvari kojih treba da se odreknete kad dobijete djecu

Svi se slažu da je roditeljstvo težak posao. Fizički, zna biti i brutalan. A prije nego što dobijete dijete, teško je uopšte i zamisliti koliko to zna biti naporno i emocionalno.

Slijede stvari kojih treba da se odreknete kako biste postali sretna roditeljica, ili barem jedna od onih koje nisu na vječitom rubu živčanog sloma. Naravno, slijediti listu nije lijek za sve roditeljske brige, ali ako ih usvojite, lakše ćete preživjeti glavobolje koje dolaze.

1. Lični prostor

Čak i uz najboljeg supruga, baku, dadilju, koji će vam s vremena na vrijeme osigurati malo slobodnog vremena, kada postanete majka, vaš lični prostor neizbježno će biti ugrožen. Djeca su vaše emocionalne sjene. Ali biće i vaše lične sjene. Dok ste toga svjesni i ako to prihvatite, bićete manje frustrirani što vam se svaki put kada nekud krenete, te male ručice i nožice nađu na putu.

2. Biti sami u WC-u

"Ha-ha! Više ni u WC ne mogu sama", često možete čuti roditelje kako kažu kroz smijeh. Ali zapravo se ne šale. Kada ste roditelj/ica, teško da ćete sjesti na WC bez da je nekom drugom baš u tom trenutku sila, ili želi sjesti u vaše krilo, ili ga zanima gdje ste, ili mora da češlja kosu ili pere zube... Zapamtite: WC će vam se vratiti za nekoliko godina.

3. Slobodno vrijeme

Naravno, možda ste pomislili da ćete uz dobro organizovanu pomoć redovno imati vremena za vježbanje, odlaske na kafe, večernje izlaske ili čitanje knjiga koje nisu slikovnice. Ali, nekako se život uvijek postara da se u trenutku kada se najviše radujete nekom planu, dijete razboli i mama mu treba najviše na svijetu. Imati djecu znači da ste preumorni da biste planirali što ćete raditi u slobodno vrijeme.

4. Brinuti što drugi misle

Možda mislite da vam već sada nije stalo do tuđeg mišljenja. Ali kada dobijete djecu, stvarno vam to ne bi trebalo biti bitno. Uvijek će neko imati svoje mišljenje, najčešće o onome što misle da radite krivo. Bez obzira na to radi li se o potpuno stranoj osobi, svekru/vi, prijatelju/ici ili roditeljima. Ponekad će možda i biti u pravu, ali čak i kada nisu, što se prije pomirite s tim da će uvijek neko imati primjedbu, biće vam lakše.

5. Taština

Bez obzira na to imate li na majici mrlju od bebinog bljuckanja ili razmazanu maskaru, ako je imate vremena staviti, ništa ne traje vječno, a kada su vam djeca starija, vjerojatno ćete se sa smješkom prisjećati da ste istu trenirku nosili 96 sati u komadu.

6. Držati se plana

Možda ste bili ponosni na sebe jer ste uvijek stizali na vrijeme. Ali s djecom, posebno na početku, najbolje je ne držati se rasporeda. A s prvim djetetom? Izlazak iz kuće ponekad izgleda kao nemoguća mislija.

7. Psihički mir

Bez obzira na to koliko su vam djeca dobra i poslušna, jednom kada krenu sama u školu i sretnu se s saobraćajem, možete se pozdraviti s duševnim mirom. I ako je vaše dijete dobrica, brinućete o tome kako će druga djeca uticati na njega. Sve u svemu, koliko god da su stara, o djeci ćete brinuti dok god ste živi.

8. Spavanje

To je pravi kliše, ali je istinit. Kada su bebe, morate se buditi zbog hranjenja. Kada su malo stariji/e, provjeravate jesu li pokriveni/e, je li sve OK... Bez obzira na razlog, malo spavanja dolazi u paketu s prvim godinama roditeljstva.

9. Pažljivost

Prije djece, jedini život o kojem ste brinuli bio je vaš. S djecom, više ćete vremena misliti o njima nego o sebi. Ali, zbog njihove dobrobiti morate misliti i na sebe. Ako postanete manje pažljivi kada ste roditeljica, niste više jedina koji će trpiti moguće posljedice.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 149