Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Policija u Krajini zabranila prijevoz migranata u Unsko-sanski kanton


Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zajedno s Operativnom grupom donio naredbu o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.Rečeno je da će autobusi koji budu prevozili migrante biti zaustavljeni na ulazu u Unsko-sanski kanton. Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Operativne grupe za pitanje migracija u ovom kantonu.


Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je objasnio da je ova mjera zabrane prijevoza, ali i kretanja migranata u suštini povezana i s epidemiološkom krizom, a odluku je Operativna grupa donijela zajedno s Kriznim štabom zdravstva USK.

Osim što je zabranjen prijevoz migranata ka i unutar kantona svim prevoznim sredstvima, zabranjeno je i njihovo kretanje pješice kao i izlazak migranata izvan prihvatnih centara.

Građani ovog kantona već neko vrijeme upozoravaju da su na ivici strpljenja kada je riječ o migrantskoj krizi. Zbog toga pokušavaju preuzeti stvari u svoje ruke, odnosno samoorganizovati se kako bi čuvali "granice kantona" i spriječili prevoženje ilegalnih migranata.

Neko vrijeme građani USK protestuju zbog ovog problema, prije nekoliko dana je nezadovoljstvo eskaliralo u Velikoj Kladuši gdje je građanin čak i razbio staklo autobusa koji je prevozio migrante.

U Bihaću su za 29. august najavljeni protesti građana na kojima oni traže promjene trenutnog stanja, sklanjanje migranata s bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

klix.ba

Povezani članci