Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Danas počinje 3. izdanje AJB DOC Film Festivala: Program otvara Klixov film "Džemo"


Treći AJB DOC Film Festival bit će održan od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu. Ovogodišnje izdanje otvorit će dokumentarni film portala Klix.ba "Džemo", reditelja Lejle Kajić i Davorina Sekulića, a publika će do kraja festivala imati priliku gledati još 17 sjajnih dokumentaraca.Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme. Sve filmove možete gledati besplatno i bez registracije.


Festival otvara film "Džemo" koji će biti dostupan večeras u 19:30 sati.

Četrdesetšestogodišnji Džemo živi na selu s majkom, ocem i bratom. Svakodnevno brine o deset krava i na taj način osigurava egzistenciju za cijelu porodicu. Džemin dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 kilometara. Kao dječak je sanjao o učešću na velikim trkačkim događajima, zbog čega se redovno prijavljuje na gradske i planinske utrke.Uprkos velikom fizičkom naporu koji rad na selu iziskuje, te činjenici da se takmiči protiv profesionalnih atletičara, Džemo redovno osvaja zlatne medalje. Od ostalih trkača razlikuje se po izgledu, ponašanju, ali i po tome što ne koristi društvene mreže i nema potrebu da se pojavljuje u medijima.

Publika će u 21:30 imati priliku pregledati i "Na liniji fronta (We Hold the Line)".

Novinarka Maria Ressa i njen tim s platforme Rappler na Filipinima bore se protiv nasilnog predsjednika, odgovornog za pogubljenje desetaka hiljada ljudi uz pomoć odreda smrti te za pretvaranje države u diktaturu. Duže od godinu pratili smo Mariju i njene kolege dok su se suočavali s prijetnjama po život i posao.Časopis "Time" Mariju je 2018. proglasio osobom godine zbog njene borbe za očuvanje demokratije. Žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti pružaju uvid u stvarni "rat protiv droge" koji vodi predsjednik Duterte.

3. AJB DOC - Šest svjetskih, osam regionalnih i četiri bh. premijere: Treće izdanje festivala donosi 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, od čega 6 svjetskih, 8 regionalnih i 4 bh. premijere.Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB DOC Main Award" te najbolji film selekcije AJB Prikazuje, koji će osvojiti istoimenu nagradu. Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu "AJB Program Award“. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, "Nagrada publike" neće biti dodijeljena.Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma.

klix.ba

Povezani članci