Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

U požarima u SAD-u poginule 34 osobe


Najmanje 34 osobe su poginule, a više osoba je nestalo u požarima koji već nekoliko sedmica bukte na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Šumskim požarima najviše je pogođena savezna država Kalifornija, a meteorolozi najavljuju da bi i toplo i suvo vrijeme i narednih dana moglo pogodovati širenju vatrene stihije.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom saopštio je da je u protekle četiri sedmice u toj državi od posljedica požara život izgubilo najmanje 25 osoba.

Naglasio je da su aktuelni požari jasan pokazatelj pogubnih posljedica klimatskih promjena.

“Prosječne dnevne temperature su u protekle četiri decenije povećane za tri stepena. Najviše temperature vazduha u istoriji Kalifornije izmjerene su upravo proteklog avgusta. Vatrogasci vode veliku bitku s požarima, ali stvarni rat koji vodimo je onaj protiv klimatskih promjena”, poručio je Njusom.

On je rekao da je zbog suše osušeno 136 miliona stabala, a da je u požarima uništeno 19.000 kilometara kvadratnih šume.

I savezna država Oregon je pogođena sa 29 odvojenih šumskih požara u kojima je život izgubilo osam ljudi, a još 16 osoba se vode kao nestale.

Iz kancelarije šerifa policijske stanice u Merionu saopšteno je da su u nekoliko regija postavljene i mobilne mrtvačnice u strahu od rasta broja stradalih u požarima.

I Vašington su zahvatili slični požari u kojima je izgorjelo 2.500 kilometara kvadratnih šume, a iznad tog područja se izdigao gusti oblak dima.

U požarima u Vašingtonu poginula je jedna osoba i izgorjelo je 200 objekata, a uništen je i 321 kilometar elektrifikacijske mreže.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp proglasio je stanje prirodne nesreće u Kaliforniji i tako odobrio slanje federalne pomoći toj saveznoj državi.

bhrt.ba

Povezani članci