Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala početi izvoziti ribu u Rusiju


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, te da se u narednom periodu očekuje početak ovog procesa.''Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasila sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH'', rekao je ministar Košarac.


On je dodao da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće ''Ribnjak Janj'' d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu'', istakao je Košarac.

On je najavio da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje.

klix.ba

Povezani članci