Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv bivšeg direktora SIPA-e po prijavi Šemsudina Mehmedovića


Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović je prije sedam godina, 19. jula 2013., uhapšen u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva "Ozren".

On je tada osumnjičen da je na području Tešnja od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti u Tešnju, počinio zločine protiv srpskog stanovništva.Iz SIPA-e je tada poručeno da su njihovi službenici deset mjeseci provodili istragu. Mehmedovića se teretilo i za ometanje pravosuđa u radu, jer je navodno utjecao na svjedoke.

Prije tri godine, tačnije 17. januara 2017. godine, Mehmedović je odlučio podnijeti prijavu protiv Zubca i još nekoliko osoba zbog "nezakonitog lišavanja slobode". Krajem prošlog mjeseca državni tužitelji donijeli su naredbu da se istraži da li je bilo ikakvih nezakonitosti prilikom hapšenja Mehmedovića i da li je u tim nezakonitostima ulogu imao Zubac i drugi službenici državne policijske agencije.

Ovim povodom kontaktirali smo i državnog parlamentarca Mehmedovića koji je kazao da nije upoznat o aktuelnim dešavanjima u tom procesu i dodao da Tužilaštvo treba raditi svoj posao.

Treba istaći da je 30. augusta 2013. godine Mehmedović dao iskaz na okolnosti krivične prijave koju je podnio protiv tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca, a zbog njegove sumnjive ratne prošlosti.U krivičnoj prijavi podnesenoj Federalnoj upravi policije Mehmedović je naveo saznanja da je Zubac, navodno, ubio bošnjačkog civila na Ilidži 1992. godine pucajući mu u glavu iz pištolja koji mu je prethodno poklonio ''jedan oficir JNA''.

Mehmedović je iskaz trebao dati tužiteljici Vesni Ilić 19. jula te godine, no pripadnici SIPA-e su ga tada bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog sumnje da je počinio zločin nad Srbima u Tešnju tokom 1992. i 1993. godine. Nakon saslušanja pušten je na slobodu.U drugom predmetu Goran Zubac je 2015. godine prvostepenom odlukom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo za nesavjestan rad u službi te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu, koja nije izvršena jer nije počinio novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Nekoliko mjeseci poslije Goran Zubac je razriješen te dužnosti.

klix.ba

Povezani članci