Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

AMUS promovisao spot "Zamislite svijet bez muzike": Koristite muziku legalno

VEČERAS U SARAJEVU


Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca sinoc je promovisala TV spot naziva "Zamislite svijet bez muzike". Na ovoj promociji predstavljeni su i rezultati rada ove Asocijacije u protekloj godini.

Iz AMUS-a u kazali kako je iza njih jedan težak period, ali i da su uspjeli stati na noge. Podsjetili su da je Institut za intelektulano vlasništvo AMUS-u ove godine privremeno oduzeo licencu, no trajno oduzimanje licence nije se desilo jer je ova Asocijacija ispunila sve zahtjeve Instituta 23. oktobra 2019. godine.

 

Autorska prava osim što su u samim temeljima kulture i kulturne raznolikosti, kazala je Trnčić, također su jedan od pokretača ekonomije. Dodala je da ona generiraju zapošljavanje i zaradu, a uz to omogućavaju kreativcima da žive od svog talenta. No kada je naplata autorskih prava Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu kada je region u pitanju.

"Pogotovo imajući u vidu prihode koje ostvaraju kolektivne organizacije kao što je AMUS od javnih servisa. Mi smo dobili prvostepenu presudu protiv sva tri javna servisa. Ponudili smo zaključenje novog ugovora uz naplatu onoga što je sud presudio u korist AMUS-a. Što se tiče privatnih medija 95 posto medija ima ugovor s AMUS-om na šta smo mi posebno ponosni",  kazala je generalna direktorica AMUS-a Lejla Trnčić.

Dodala je i da se svijest o naplati autorskih prava promijenila kod korisnika.

"Naime, 2013. godine podrazumijevalo se da je muzika nešto što treba da postoji i nešto za šta se ne treba plaćati naknada. Danas je svijest svih korisnika na puno većem nivou", rekla je Trnčić.

klix.ba

Povezani članci