Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Otvara se humanitarna izložba "Empatija" u Sarajevu

OD 18.01 DO 18.02.


Izložbu su organizovala udruženja koja su članice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona (ANOR). Cilj je da se prodajom radova pomogne u rješenju trenutne migrantske krize, a ukoliko bi se uspjelo skupiti dovoljno sredstava, kako su naveli iz udruženja, dio sredstava će se uputiti i za pomoć Australiji zbog katastrofe koju su nanijeli požari.

"Riječ je o projektu čiji je cilj formiranje više različitih strategija kako bi se održao mir i potpomogla ideja suosjećajnosti i tolerancije u regionu, a ideja je zamišljena u Sarajevu. Umjetnici koji su pozvani izložit će radove u kojima su oni opisali i predstavili kako oni predstavljaju i shvataju suosjećanje. Osim umjetnika primjenjenih umjetnosti i fotografa, članice ANOR-a pozivaju i sve ostale vrste umjetnosti da performansima i razgovorima sa nama zajedno djelujemo na promociji i ideji tolerancije i suosjećanja. Ova izložba je ujedno i druženje koje će trajati mjesec dana i u sklopu kog pozivamo sve osobe od javnog uticaja, predsjedavajuće i osnivače raznih nevladinih organizacija, udruženja i direktore firmi koji su spremni pomoći da zajednički djelujemo po pitanju smanjenosti empatije i tolerancije", navedeno je u saopćenju.

Kako bi efektivnije djelovali na izazov imigrantske kize, ANOR je izglasao da prvenstveno daje prednost sigurnosti, zatim edukaciji po pitanju izazova koji sa sobom donosi imigrantska kriza.

"Osim ove problematike povodom koje se otvara ovaj događaj, diskutovat će se i o strategijama kroz koje možemo zajednički djelovati na stanje imigrantske krize u BiH u sklopu dogovorenih termina u toku izložbe. Sva pitanja povodom ovog događaja možete postaviti u inbox stranice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona na Facebooku", navedeno je.

Udruženja koja sarađuju sa ANOR povodom ovog projekta su: foto klub "Valter", Udruženje Likovnih Umjetnika BiH, Udruženje "Val", a druga udruženja i organizacije iz BiH i regiona su dale saglasnost da su ovakvi projekti više nego potrebni za održanje mira i tolerancije kako u BiH tako i regionalno. Umjetnici koji će dati potporu ovom projektu i čija umjetnost će predstaviti suosjećanje ove godine su: Addis Fejzić, Elma Čaušević Mujezinović, Darko Šobot, Salem Pezić, Admir Mujkić, Danis Fejzić, Hasan Čakar, Amer Hadžić, Amra Sofić, Zenir Šuko, AnaDominik Rodić, Enisa Hadžimusić, Muhamed Borović, Srđan Dunđerović,Alen Jahija, Amir Čengić, Senad Tahmaz, Aidin Alihodžić, Tarik Jakubović i mnogi drugi.

Izložba će za javnost biti otvorena do 18. februara.
klix.ba

Povezani članci