Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Facebook i druge globalne kompanije zabranile putovanja u Kinu, otkazani letovi

ZBOG KORONAVIRUSA


Aviokompanije su također otkazale svoje redovne linije i prilagodile rasporede letenja jer sve veći broj zemalja upozorava na putovanja ne samo u provinciji Hubei, gdje je izvorno virus identificiran, već i u ostatku Kine, javio je danas Reuters.

Sjedinjene Američke Države upozorile su u ponedjeljak da bi Amerikanci trebali "razmotriti" posjetu Kini, dok je Južna Koreja u utorak podigla nivou upozorenja o putovanju u tu zemlju savjetujući građanima da se suzdrže od posjeta Kini.

Facebook je prva velika američka tvrtka koja je objavila restrikcije putovanja nakon upozorenja američke vlade. Oni su zatražili od zaposlenika da odgode putovanje u kontinentalni dio Kine i pozvali uposlenike koji rade tamo da posao obavljaju od kuće.

- Poduzeli smo korake za zaštitu zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika - potvrdio je glasnogovornik Facebooka Reutersu.

Južnokorejski proizvođač kućanskih aparata LG odredio je potpunu zabranu putovanja u Kinu i savjetovao zaposlenicima na poslovnim putovanjima u zemlji da se vrate kući što je brže moguće, kazala je glasnogovornica firme.

Također, južnokorejski proizvođač čipova SK Hynix Inc kazao je da traži od zaposlenika da izbjegavaju putovanja u Kinu, dok je bankarska firma Standard Chartered ograničila putovanje i na kontinentalnu Kinu i u Hong Kong.

U Njemačkoj je dobavljač automobila Webasto koji ima 11 prodajnih lokacija u Kini, uključujući Wuhan, zaustavio sva putovanja u Kinu i iz Kine nakon što je zabilježen slučaj zaraze virusom kod jednog od uposlenika te firme.
klix.ba

Povezani članci