Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Ministarstvo vanjskih poslova BiH svojim građanima preporučuje da odgode putovanje u Kinu

MJERE PREVENCIJE


Savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoja kazao nam je kako je Ambasada BiH u Pekingu u stalnom kontaktu s bh. državljanima u Kini.

"Naših državljana nema u regionu koji je ugrožen. Bilo je nekoliko, ali su napustili taj region prije izbijanja epidemije. U drugim dijelovima Kine za sada nema nikakvih prijavljenih problema, odnosno nema zahtjeva za posebnom pomoći. Naša ambasada u kontaktu je s bh. državljanima u Kini", rekao je Regoje.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da su kineske vlasti objavile 31. decembra 2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Wuhanu, pokrajina Hubei, prouzrokovane novom vrstom korona virusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnostifikovana virusna pneumonija.

Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom sa osobe na osobu.

Lokalne vlasti pokrajine Hubei su 23. januara 2020. godine, pored grada Wuhana uvele preporuku i za tri druga grada, da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni aerodromi i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Širom Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa (savjetovanje nošenja zaštitnih maski i slično).

"Za građane Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Kini, preporučuje se strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati. Za sve građane Bosne i Hercegovine koji su planirali putovanje u Kinu, preporučujemo da putovanje odgode do daljnjeg", navodi se u preporuci Ministarstva vanjskih poslova BiH.
klix.ba

Povezani članci