Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi

BIJEG OD LJUDI


Bill Lambert, predstavnik organizacije, istaknuo je da je u porastu broj ljudi koji bi radije dijelili svoj život s četveronožnim prijateljem, nego s ljudskim partnerom. On objašnjava da psi svojim vlasnicima daju priliku da se rasterete od problema koji ih muče u svakodnevnom životu. Šetnja sa psom po svježem zraku ili maženje na kauču jako su pogodne za čovjeka sa psihološke tačke gledišta.

"Psi mogu imati puno sluha, pomažu svom vlasniku da se izbori sa stresom i igraju značajnu ulogu u poboljšanju njegovog zdravstvenog i tjelesnog stanja", kaže Lambert.

Istraživanje također pokazuje da su psi od velike koristi i za one koji tragaju za ljubavlju. Više od petine ispitanika je otkrilo da su pozvani na sastanak dok su šetali svoje pse. Kao najprimamljivija pasmina su se pokazali biglovi, springer španijeli i njemački ovčari, stoji u navodu UNILAD-a.

Vlasnici korgija i zlatnih retrivera su, također, podijelili podatak da su im njihovi psi pomogli u pronalaženju ljubavi. Lambert smatra da ovo saznanje nije nepojmljivo, s obzirom na činjenicu da su psi savršeni za "probijanje leda".

"Obično ljubav prema psima povezujemo s dobrim ljudima", smatra on.
klix.ba

Povezani članci